Dissabte 20 de desembre ha tingut lloc a la Plaça del Rei de Barcelona la roda de premsa de presentació de la iniciativa “Per la ruptura: amb el règim del 78, contra el capitalisme i el patriarcat; independència cap a la República Catalana”.

Aquesta iniciativa, de la que Corrent Roig forma part, respon a l’emplaçament llançat per la Crida Constituent i per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), a partir del qual diferents organitzacions independentistes, anticapitalistes, ecologistes i municipalistes ens hem estat reunint per analitzar el moment i estudiar les possibilitats d’articular una proposta política de ruptura, amb la intenció de presentar una candidatura àmplia a les properes eleccions.

Segons el comunicat de la web (https://perlaruptura.wordpress.com/), el marc polític de la candidatura “haurà de basar-se en tres eixos: ruptura amb el marc jurídico-polític; defensa d’un canvi de model econòmic, social, territorial i energètic basat en mesures concretes que responguin a les necessitats de les classes populars; i per unes noves institucions del poder popular. Aquest marc ha de permetre la proclamació de la República Catalana i l’obertura d’un procés constituent popular que trenqui amb el règim del 78 i permeti establir un model econòmic i social que posi les riqueses del país en mans de la majoria. En aquest àmbit, la proposta també inclourà una relació d’actuacions prioritàries i urgents per pal·liar l’actual situació d’emergència social.”

Quant a la proposta organitzativa: “haurà de contenir els principis ètics que han de compartir les persones i organitzacions implicades, així com els processos assemblearis que garanteixin un funcionament democràtic de la candidatura i que permetin la participació tant d’organitzacions i col·lectius organitzats com de persones individuals. En aquest sentit, les línies bàsiques de la proposta passarien per una limitació de mandats i sous de les persones parlamentàries, la no duplicitat de càrrecs, la consulta permanent de les decisions parlamentàries a les bases i al conjunt de la societat, la transparència i qualsevol altre element que permeti impulsar i donar suport a l’autoorganització i la mobilització popular.”

Un dels impulsors de la Crida Constituent, David Caño, ha explicat també que, a més de l’Acord Polític de 10 punts (que transcrivim a continuació), també s’està treballant en una proposta metodològica “que permeti iniciar el procés de constitució de la candidatura sobre la base d’un procés d’assemblees arreu del territori obertes a tothom que hi vulgui participar. Ha advertit, però, que aquest és un procés lent, que requereix d’una gran generositat política, i que de moment és incomplet“. “És imprescindible -ha afegit- que la candidatura es construeixi de forma compartida i des de baix i que, a banda de les organitzacions ja implicades, cal que s’hi incorpori persones vinculades als moviments socials, culturals, en la defensa de l’habitatge i els serveis públics, així com tota aquella gent que a hores d’ara no es troba organitzada però que ha pres consciència i vol fer una passa més.

La iniciativa ha reclamat “eleccions anticipades el més aviat possible per proclamar la independència i iniciar un procés constituent per canviar-ho tot, remarcant que no entraran en la proposta de llista única d’Artur Mas.” Mas no té cap excusa per endarrerir la convocatòria, més enllà del joc de xantatge cap a ERC per obligar-la a sotmetre’s a la seva candidatura presidencial.

Convidem tothom a participar el proper 10 de gener a les 17:30h al gran acte polític de presentació de la iniciativa que tindrà lloc al Casino l’Aliança del Poble Nou (Barcelona)

https://perlaruptura.wordpress.com/

ELS 10 PUNTS DE L’ACORD POLÍTIC

Per la ruptura amb el règim del 78, el capitalisme i elpatriarcat.

Independència cap a la República Catalana.

  1. Ruptura amb el marc jurídic i polític estatal representat per la monarquia borbònica i la Constitució espanyola de 1978 mitjançant la Declaració Unilateral d’Independència i impulsant la construcció de les majories socials que permetin fer-la efectiva. Reconeixement del dret a l’autodeterminació dels Països Catalans.
  2. El Parlament sorgit de les eleccions es proclamarà Assemblea Constituent amb l’encàrrec de redactar la Constitució de la República Catalana. La redacció de la constitució catalana es farà a partir d’un procés constituent popular, que haurà d’incorporar tant representants municipals com d’organismes de base. La constitució resultant haurà de ser validada per via de referèndum.
  3. La candidatura treballarà per bastir noves institucions polítiques radicalment democràtiques i no per la regeneració de les institucions polítiques del règim liberal burgès. Volem unes institucions basades en l’exercici d’una democràcia real, popular, horitzontal, participativa, directa, activa i inclusiva, que permeti la intervenció directa de la gent en la definició i gestió de les polítiques públiques i de tots els afers col·lectius.
  4. El trencament amb el regim hereu del franquisme és la nostra contribució a la lluita per l’alliberament dels altres pobles de l’estat. És a més l’única base possible de relacions solidàries entre pobles lliures i iguals. Així mateix treballarem per un marc de relacions internacionals basat en la solidaritat, la pau, la llibertat i la plena sobirania dels pobles i les treballadores.
  5. Ens oposem a la destrucció del nostre teixit productiu, que ens aboca a la dependència i a la precarització. Rebutgem el TTIP i treballem per un comerç internacional basat en les necessitats de les poblacions i no en els beneficis de les multinacionals. Treballarem per un nou marc que superi les estructures de dominació política, econòmica i militar actual com són la OTAN, la UE i el FMI.
  6. Obertura d’un procés de ruptura anticapitalista contra el control financer i especulatiu de l’activitat econòmica i a favor de l’economia productiva i col·lectiva, treballant per un nou model de relacions socials i econòmiques que permetin superar les formes d’organització capitalistes apostant pel no pagament del deute mentre no s’hagin cobert les necessitats bàsiques de la població i el control públic i democràtic dels sectors estratègics, incloent-hi la nacionalització i socialització i processos d’apropiació col·lectiva de les fonts d’energia cap a una societat ecològica.
  7. En favor de les classes populars, contra les desigualtats i en defensa dels drets socials i ecològics, portar a terme un pla de xoc davant l’actual situació d’emergència que inclogui mesures per aturar els desnonaments i acomiadaments, revertir les retallades i privatitzacions, activació de l’economia social, cooperativa i ecològica i contra la corrupció i el frau fiscal. Aquest pla de xoc haurà d’abordar també la suspensió de les lleis sorgides de l’actual marc jurídic i polític, entre les quals les lleis de reforma laboral i de reforma de les pensions, que fomenten l’actual precarietat entre les classes populars.
  8. Garantirem els plens drets polítics, econòmics, socials i de gènere de les persones immigrants en peu d’igualtat amb la resta de la població, que constituiran la nova ciutadania de la República Catalana.
  9. Construir una societat no patriarcal, sense desigualtats entre homes i dones ni discriminacions per motius d’opció sexual ni d’identitat o expressió de gènere. Garantir el dret a l’avortament lliure i gratuït i desenvolupar mesures immediates per aturar les violències contra les dones, assegurar el reconeixement del treball de cures i aplicació en tots els àmbits de polítiques feministes i d’alliberament lèsbic, gai, bisexual, trans i intersex.
  10. La candidatura no s’endeutarà amb cap entitat financera i exercirà una transparència màxima en relació als seus comptes. Els seus representants actuaran d’acord amb uns principis ètics que no permetin la utilització de la política com a carrera personal i individual en benefici propi ni la concentració de càrrecs i se’ls podrà revocar en qualsevol moment. Tant les persones electes com les alliberades cobraran uns ingressos mensuals no superiors a dues vegades i mitja el salari mínim, i tindran els càrrecs limitats a una sola legislatura.