Carta a Correa: ¡Busquin a Carolina Garzón!
L’abril del 2012, la nostra companya colombiana de la LIT-IV Internacional Carolina Garzón va desaparèixer a Quito, Equador. La seva família i companys porten reclamant des del 2013 que es reconstrueixi la seva desaparició, diligència que pot ser molt important. A mitjan març, per fi es va programar aquesta reconstrucció, però l’actual fiscal hi està posant molts obstacles. Hem enviat la següent carta al President Correa, amb copia al fiscal Galo Ghiriboga, a la ministra de Justícia, al Ministre de Seguretat i a l’ambaixador d’Equador a Colombia.
Cridem a copiar la carta i a que dirigents o organitzacions sindicals o socials de tot tipus la facin seva i l’enviïn a:
Doctor Raúl Vallejo
Excelentíssim ambaixador d’Equador a Colombia
eecucolombia@mmrree.gob.ec
Senyor Economista
Rafael Correa
President Constitucional de l’Equador
Twitter @MashiRafael
rafael.correa@presidencia.gob.ec
pamela.martinez@presidencia.gob.ec
Doctor Galo Chiriboga
Fiscal General Equador
chiribogag@fiscalia.gob.ec
jaramillof@fiscalia.gob.ec
Enginyer Cesar Navas
Ministre Coordinador de Seguretat
cesar.navas@seguridad.gob.ec
tomas.guayasamin@seguridad.gob.ec
Doctora Ledy Zuñiga
Ministra de Justicia
zunigal@minjusticia.gob.ec
ledyazr@gmail.com
jaramilloda@minjusticia.gob.ec
Amb copia a contacto@corrienteroja.net
“Madrid, 27 de febrer del 2015.
Senyor Rafael Correa
President Constitucional de l’Equador
Rebi una cordial salutació.
Des de Corrent Roig dirigim cap a vostè la present comunicació a efectes de manifestar la nostra preocupació per la informació rebuda sobre el tractament que presumiblement a data d’avui se li podria estar donant per part d’alguns funcionaris de la Fiscalia sobre el cas de Carolina Garzón, ciutadana colombiana, activista de drets humans, desapareguda a Quito-Equador el passat 28 d’abril del 2012 i de qui a data d’avui no es coneix el parador.
Hem conegut a través de familiars i amics de Carolina Garzón que, entre les dates del 13 i el 22 de març es tindria prevista la realització d’una diligència, per aquests sol·licitada, consistent en la reconstrucció dels fets; diligència que al seu criteri és de suma importància ja que aconseguiria reunir a tots els ciutadans que vivien amb Carolina Garzón en el moment de la seva desaparició i que poguessin aportar informació o criteris que ajudin a aclarir els fets o, si més no, a què la Fiscalia pugui considerar diverses hipòtesis, comptar amb una metodologia per evacuar-la i ser consistent.
Aquesta diligencia, que has estat demanada pels familiars des de l’any 2013 revesteix una importància especial per a la garantia del dret que tenen els familiars a participar i ser escoltats durant la investigació. No obstant això, els familiars apunten que aquesta diligencia no seria necessària si des de l’inici la Fiscalia Equatoriana hagués desenvolupat una investigació més minuciosa i que garantís els principis de: oficiositat, oportunitat, competència, exhaustivitat i participació de les víctimes i els seus familiars.
En referència a la deguda diligencia, la Cort Interamericana de Drets Humans ha assenyalat en diverses ocasions que la inactivitat manifestada en la investigació de greus violacions dels drets humans “evidencia la falta de respecte al principi de diligencia deguda”; i ha establit que “el dret d’accés a la justícia no s’esgota amb el tràmit de processos interns, sinó que aquest ha de assegurar a més a més, en un temps raonable, el dret de la presumpta víctima o els seus familiars a què es faci tot el que calgui per conèixer la veritat sobre el que ha succeït i per a què se sancionin els eventuals responsables”. (Cort IDH- Cas de les germanes Serrano Cruz Vs. El Salvador, supra nota 63, par. 66)
En aquest marc, els familiars ens han informat que malauradament a dia d’avui existeixen enormes dificultats per ser escoltats per la Fiscal que coneix la causa i per poder coordinar com és degut amb ella aquesta important diligencia. De fet, i tot i haver-li sol·licitat per escrit la notificació de la mateixa, aquesta no es duu a terme posant en risc la participació dels joves que vivien amb Carolina Garzón o dels seus familiars, els quals voluntàriament volen participar en aquesta diligencia. A més d’altres fets com la no recepció d’escrits presentats per la mare de Carolina Garzón, el no desenvolupament de perícies prèviament sol·licitades per la família i acordades amb la fiscalia i que es considerin importants per al procés i per la diligencia de reconstrucció o la no fixació de data i hora per a sostenir una reunió de treball entre la fiscalia, policia, familiars i advocada del cas, a efectes de coordinar la metodologia d’aquesta diligencia.
També hem estat informats que fins avui la fiscal assignada a aquest cas ha manifestat als familiars de Carolina Garzón que tenen una altíssima càrrega laboral, ja que a més és coordinadora de la unitat de persones desaparegudes de la fiscalia de Pichincha i això resta possibilitats per dedicar el temps que requereix aquest cas.
És per això Senyor President que ens posem en contacte amb vostè i sol·licitem que es prenguin les mesures necessàries i emergents a efectes de garantir que la investigació per la desaparició de Carolina Garzón es continuï substanciant amb la participació activa dels familiars i la seva advocada. Per això, les autoritats es recolzin en experts forenses en el procés d’anàlisi d’evidència o indicis, procurant una eficient coordinació i cooperació entre els intervinents de la investigació, fent servir totes les mesures legals disponibles l’objectiu del qual serà la determinació de la veritat i a la persecució, captura, enjudiciament i eventual càstig de tots els responsables i desenvolupant de manera efectiva i oportuna totes i cadascuna de les diligencies que es considerin necessàries.
Així mateix ens permetem suggerir que l’Estat Equatorià pugui assignar aquest cas a un/una fiscal que pugui dedicar-li el temps suficient a la investigació i aclariment dels fets i que se li atorgui a aquest/a funcionari/a tota l’assistència i recursos necessaris per l’exercici de les seves funcions.
Confiats en rebre aviat una resposta de la seva part, ens acomiadem desitjant èxit en totes i cadascuna de les seves funcions.
Atentament; Corrent Roig”