“Tenim nous governs a nivell municipal, autonòmic, estatal, i el que no permetrem és que passin quatre anys com els governs anteriors, mirant cap a una altra banda. O són governs que comencen a garantir drets o farem tot el possible, la pressió i la xarxa necessària, per fer-los fora. No aguantarem quatre anys aquesta gent.”
Llegiu l’entrevista complerta, publicada a diario.es/catalunyaplural, clicant:
Aquest dimarts (26/1/16), la PAH i la APE, promotors de la llei catalana 24/2015 contra l’emergència habitacional i la pobresa energètica, han enviat una carta al nou president de la Generalitat Carles Puigdemont – com ja van fer amb l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau– per demanar una trobada amb els responsables del Govern i exigir l’aplicació de la llei.
En relació a les negociacions al Congrés de Diputats, la PAH ha posat sobre la taula cinc exigències de mínims per a qualsevol pacte de govern, i són especialment crítics amb la postura del PSOE, que rebutja ara propostes que assumia el 2013 quan es va debatre al Congrés la ILP de la PAH, bloquejada per la majoria absoluta del PP.
El company i la companya responen entre altres coses:
Exigències al nou govern CDC-ERC:
“…Aquest Govern el que ha de fer és desplegar immediatament el reglament de segona oportunitat perquè sinó les entitats financeres el que estan fent és extorsió a les famílies. Fent-les triar entre dació en pagament i lloguer social. Blackstone fins i tot fa signar uns documents a les famílies conforme renuncies a la llei 24/2015, que això és il·legal. També fa falta que es facin les cessions obligatòries de manera immediata. La Generalitat ha fet un cens d’habitatges buits, que de moment és voluntari per les entitats propietàries, però ja tenen 47.000 habitatges. No ens val l’excusa de que la seva funció és subsidiària, de que primer l’ha de fer l’ajuntament”
“Per a la pobresa energètica és urgent el conveni amb les empreses subministradores que les obligui a posar ajudes o descomptes molt significatius en les factures. Ara mateix amb els talls de subministrament que s’estan aturant, que no són tots ni molt menys, li garanteixes a aquella família que tindrà accés als subministraments, però va acumulant un deute. El que no té sentit és que es faci com el fons de solidaritat de la Generalitat, que donaran 1,1 milions de fons públics per garantir a aquestes empreses el cobrament de factures impagades. Al final això li soluciona més el problema a l’empresa que no pas a la família que es troba en aquesta situació. Per altra banda les empreses subministradores no estan complint amb aquesta llei. Es continuen produint talls de subministrament i la Generalitat ha de sancionar les empreses perquè és l’única manera perquè se n’adoni que hi ha una llei que les obliga.”
“No ha de ser l’administració que assumeixi sempre el cost econòmic dels talls de subministrament o dels desnonaments. El que diem és que tant amb subministraments com amb habitatge estàs fent negoci amb un bé d’interès general, i per tant et toca assumir la teva responsabilitat i el deute de les famílies i el lloguer social”
Sobre el “pla de xoc” del govern Puigdemont, inclòs dins del pacte d’investidura firmant amb la CUP-CC:
“És una presa de pèl, perquè podrien haver posat al pla de xoc totes les lleis que estan vigents. Entenc que un pla de xoc no ha de ser un compendi de lleis. El que han de fer és aplicar la llei, no fer un pla de xoc on un titular molt maco diu “zero desnonaments”. Ni tan sols ens han consultat què crèiem que feia falta en matèria d’habitatge. Al final el missatge que estan enviant és “estem aplicant les lleis que castiguen la ciutadania, que retallen drets, però les lleis que han vingut per garantir els seus drets, ja veurem, i les posarem en un pla futur”. La vigència és actual”
Sobre l’aplicació de la llei 24/2015 contra l’emergència habitacional i la pobresa energètica:
“En general està costant que s’apliqui. Més enllà de declaracions d’intencions. L’altre dia sortia la Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet, i ens deia que estan aplicant la llei 24/2015. Que ens digui a on perquè a L’Hospitalet de moment no s’ha iniciat cap cessió obligatòria, no s’està reallotjant a les famílies, s’estan allargant processos, no s’està fent. I si vas a El Prat, on porta 30 anys governant ICV, ens diuen que no tenen com reallotjar les famílies perquè no tenen un parc públic de lloguer suficient. És perquè no l’han fet ells, que porten 30 anys! Tenim claríssim que pressionarem a tothom, s’ha acabat el període de mà estesa, que sempre estarem disposats a col·laborar, però ara també toca començar a assenyalar i fer pressió a aquells que no estan aplicant la llei quan els seus propis partits l’han aprovat per unanimitat. Ningú té excuses per no aplicar la llei”