Després de la victòria del passat 23 de maig a la Universitat de Barcelona, amb l’aprovació al Consell de Govern del trencament amb institucions i empreses còmplices del genocidi, les acampades universitàries no s’aturen. Aquest dimarts 28, les estudiants de la UAB hem començat una acampada a la plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona exigint el trencament de tota relació amb entitats, institucions i empreses que participin del genocidi televisat que s’està executant a Palestina.

Per: Corrent Roig

Les estudiants hem fet el primer pas per acabar amb el genocidi palestí, però és necessari que tota aquesta lluita, tota aquesta organització, serveixi per construir la lluita del conjunt de la classe treballadora contra l’estat assassí d’Israel.

Hem de continuar massificant l’acampada, involucrant a totes les estudiants possibles, i no cedir enfront dels discursos buits i no vinculants que ens volen oferir les institucions hipòcrites de la universitat. A continuació, reproduïm el manifest de l’acampada, acordat democràticament en les seves assemblees:

El dia 28 de maig de 2024, els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona iniciem una acampada al campus de la nostra universitat, tal com s’ha pactat a les anteriors assemblees convocades per UAB Acció per Palestina i el Comitè Palestina UAB. Ho fem continuant amb l’onada de mobilitzacions als campus universitaris que es va començar als EUA ja fa més d’un mes, i que s’han anat escampant per territoris més propers a nosaltres, com a la Universitat de València, a Madrid, a Granada o a la Universitat de Barcelona, i que avui ja són més de 300 al voltant de tot el món.

Amb aquestes acampades pretenem denunciar el paper còmplice dels centres educatius on estudiem, els governs que els gestionen i les empreses amb les quals convivim en aquests espais en el genocidi del poble Palestí. Un genocidi que començà amb la Nakba fa 75 anys, expulsant a la població palestina de les seves cases per poder construir un estat colonial que utilitza l’apartheid per fer desaparèixer un poble sencer. Ens trobem davant d’una de les pitjors massacres que la nostra generació i la història han viscut i assistint a la seva documentació audiovisual continuada sense conseqüències. Els últims vuit mesos el règim sionista ha assassinat més de 40.000 palestins, sota la complicitat de les potències imperialistes d’Occident, que es desentenen dels crims comesos per Israel, ja que defensen els seus propis interessos econòmics.

Davant de la passivitat còmplice de la nostra universitat, el moviment estudiantil, conformat per estudiants del centre i d’altres universitats d’arreu del territori, així com militants de diverses organitzacions, associacions de solidaritat amb Palestina i sindicats, decidim actuar i ens unim a l’onada de suport internacional a la causa palestina, acampant fins que la Universitat Autònoma de Barcelona materialitzi les reclames de tallar relacions amb Israel. I no acceptarem una moció per sortir del pas, no acceptarem paper mullat, només acceptarem accions fermes. Demostrem, així, el suport estudiantil a la resistència que s’està donant per part del poble palestí.

Exigim que la UAB trenqui tota mena de relacions amb l’estat genocida d’Israel i amb totes les empreses que col·laboren en la destrucció del poble palestí. A la UAB, aquesta col·laboració es materialitza en:

  • Suspendre la mobilitat entrant i sortint d’estudiants, personal docent i investigador, i personal tècnic, de gestió, administració i serveis amb universitats israelianes, en concret els acords amb Tel-Aviv University, la Haifa University Israel i Jerusalem Institute for Israeli Studies-JIIS.
  • Suspendre els acords mixtos els quals participen tant institucions educatives com empreses israelianes com CLEARFARM Consortium Agreement i Grant Agreement (2019-2024) i ILIAD Consortium Agreement i Grant Agreement (2022-2025).
  • No signar nous acords, ni participar en nous projectes internacionals de cooperació acadèmica amb universitats israelianes.
  • Trenqui els acords de beques amb el Banc Santander i la participació més directa d’aquest a la nostra universitat, significant-se amb una sucursal a la plaça Cívica.
  • Teixir relacions amb universitats palestines per ajudar i acollir estudiants, investigadors i professors palestins

També assenyalem l’eurocentrisme del que fa gala la universitat i que margina les cultures no occidentals als currículums acadèmics. Fet que ens allunya de les realitats que succeeixen més enllà d’occident i que genera la deshumanització que permet que es miri cap a un altre costat mentre es perpetua el genocidi a Palestina.

És important assenyalar que els nostres governs, tant l’autonòmic com l’estatal, i els partits que els conformen, són còmplices del genocidi del poble palestí, seguint la lògica imperialista que l’OTAN dictamina i el colonialisme que tolera. No volem missatges que transmetin falses esperances, no volem veure-us participar en manifestacions ni lamentar les massacres a Twitter: volem accions que acabin amb aquesta complicitat i pretenem que la pressió que farem aquests dies al campus de l’Autònoma no només es quedi aquí, sinó que també impliqui que el nostre govern:

  • Posi fi a la compravenda d’armes i relacions amb Israel.
  • Se sumi a la iniciativa de Sud-àfrica al Tribunal Internacional de l’ONU per condemnar Israel com a estat genocida.
  • Insti a recuperar la jurisdicció universal. És a dir, que els tribunals de l’Estat espanyol puguin tornar a jutjar a responsables de crims de lesa humanitat i genocides com les autoritats polítiques i militars de l’Estat israelià.
  • Posi fi a la persecució i criminalització de la solidaritat amb Palestina i que es derogui la Llei Mordassa i la Llei d’Estrangeria, perquè s’estan reprimint i sancionant moviments no violents de solidaritat amb el poble palestí.
  • Reclami l’alliberament de totes les persones empresonades per motius ètnics i polítics per part de l’Estat israelià.
  • Acabi amb la Llei de Convivència Universitària (LCU), que reprimeix al moviment estudiantil i, per tant, dificulta la nostra lluita per causes justes, com és el fi del genocidi a Palestina.

La victòria dels companys de la UGR i de la UB fa uns dies, aconseguint després de més d’una setmana acampant, que la seva universitat talli tota mena de relacions amb Israel, evidencia la força que tenim com a moviment estudiantil organitzat. Això ens serveix d’exemple i de guia per poder articular una resposta al nostre campus.

És el nostre deure denunciar la complicitat de les nostres universitats i governs i la nostra obligació organitzar la creixent condemna del genocidi perpetrat per Israel amb la connivència occidental. Per això, fem una crida a tota la comunitat universitària a què se sumi a la lluita per exigir a la UAB que aprovi la moció en suport a Palestina i trenqui les relacions amb les institucions i empreses sionistes o que col·laboren amb el règim.

Fem una crida també, a treballadors i treballadores de la UAB, i al conjunt de la classe treballadora. El genocidi perpetuat per Israel no s’acabarà amb el trencament de relacions de les nostres universitats amb aquest estat, cal organitzar una resposta que impliqui al conjunt de la societat. La lluita antiimperialista necessàriament s’ha de basar en la solidaritat internacionalista d’estudiants i treballadors de tot el món.