Argentina: quantes treballadores més hauran de morir per tal que es legalitzi l’avortament?

    Per Laura R

    16 hores de debat és el que va necessitar el Senat argentí per a rebutjar el passat 8 d’agost el projecte de llei que permetia l’avortament lliure en les primeres catorze setmanes, després de la seva aprovació a la Cambra de Diputats el passat 14 de juny. Ni el fred i la pluja ni les tanques van impedir que una multitud tenyís de verd la Plaza del Congreso amb els seus mocadors, símbol de la campanya nacional per l’avortament legal, segur i gratuït, mentre seguia de prop el debat.

    A l’altra banda de la plaça i amb mocadors blaus, l’església i la resta de sectors, partidaris de lleis restrictives que, en nom del “dret a la vida”, posen en risc de mort milers de dones.

    Però aquest 8A, les dones argentines no estaven soles. Les intenses mobilitzacions que han dut a terme al país durant aquests mesos, a la calor de la campanya nacional, van tenir repercussió en tota Amèrica Llatina i un impacte internacional, com demostren els prop de “pañuelazos” previstos en diverses ciutats del món, incloses 11 ciutats a l’Estat Español, en recolzament a la votació favorable aquell dia.

    A Brasil, on com a la resta de la regió, excepte Cuba, Uruguai o Ciutat de Mèxic, l’avortament és il·legal o només permès en alguns casos, el dia 6 de maig es va celebrar a Brasilia el primer dia d’Audiència pública del Supremo Tribunal Federal, per a discutir la descriminalització de l’avortament al país. Milers de dones, entre elles companyes nostres del PSTU-B, secció brasilenya de la LIT, del MML (Movimento de Mujeres en Lucha), així com de la CSP-CONLUTAS (Central Sindical i Popular), van estar presents al carrer aquell dia per a reclamar els seus drets sexuals i reproductius.

    La lluita per l’avortament legal és un dret democràtic de totes les dones i un assumpte de salut pública del qual tots els Estats haurien de responsabilitzar-se, però és a les dones treballadores i pobres a qui es criminalitza, s’obliga a una maternitat forçada, s’empresona o es condemna a morir per avortaments clandestins. Això demostra que la lluita per l’avortament legal no és només de les dones, sinó que incumbeix al conjunt de la classe treballadora.

    Com diuen les nostres companyes del PSTU-A a Argentina, les dones riques de la burgesia compren a les clíniques privades el silenci i la seguretat de continuar amb vida, per això perpetuar l’avortament clandestí és un feminicidi estatal.

    És el moment de redoblar la lluita!

    El resultat de la votació, en la qual 38 senadors van votar en contra davant a 31 a favor, va decepcionar, però tampoc va sorprendre ningú. Va demostrar clarament per a qui governen, així com la farsa d’aquesta democràcia burgesa en què 38 vots valen més que la voluntat expressada per centenars de milers als carrers.

    Des de la LIT i el PSTU-A, la seva secció argentina, portaven mesos avisant que les dones no havien de depositar cap confiança ni en el Congrés i el Senat argentí ni tampoc en el govern Macri que, mentre en aquests dies es debatia l’avortament legal, preparava un ajustament ferotge ordenat per l’FMI, amb una retallada de 300 milions de dòlars en el pressupost de 2019. Van avisar que, independentment d’allò que el Senat finalment aprovés, tocava seguir als carrers i redoblar la lluita, ja fos perquè la llei no es convertís en paper mullat per falta de pressupost i voluntat política per a aplicar-la o sigui per continuar la baralla fins aconseguir la seva aprovació, que únicament serà possible si el conjunt de la classe treballadora i la joventut organitzada es mobilitzen per la mateixa.

     

    És per això que també cridaven a assembles als llocs de treball, a les escoles, instituts de secundària i universitats, i exigint a les centrals sindicals la convocatòria de vagues i mobilitzacions per a arraconar el senat el dia de la votació, el que un cop més les grans centrals sindicals es van negar a fer, perquè els seus “acords per dalt” són més importants que els nostres drets.

    Des de Corrent Roig ens sumem a l’onada de ràbia i indignació que el resultat d’aquesta votació ha generat, però no és el moment de resignar-se ni tirar la tovallola, sinó de continuar la batalla. Encara que la llei hagi sigut tombada al Senat, la lluita i la mobilització als carrers de les dones argentines va aconseguir un triomf enorme, ja que va imposar el debat a tota la societat i va aconseguir que el mateix traspassés fronteres, generant una onada de recolzament i solidaritat en tot el món.

    Aquest 8 d’agost es va perdre una batalla, però no la guerra, perquè la lluita per l’avortament legal és part d’una lluita molt més ampla que, contra vent i marea, està duent a terme la classe treballadora a tot arreu del món per la seva vida, els seus drets i dignitat, enfrontant els atacs de la burgesia i governs imperialistes al seu servei.

    El pròxim 28 de setembre, Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament, una marea verda ha de tornar a inundar els carrers d’Argentina, d’Amèrica Llatina i de tot el món, per a reclamar la separació d’Església i Estat, i la posada en marxa d’una vertadera educació sexual a l’escola pública per a decidir, informació i accés universal a anticonceptius segurs per a prevenir, i avortament legal, segur i gratuït per a no morir.

     

    Exit mobile version