Reproduïm el comunicat de “L’Hortet de la UAB” col·lectiu agroecològic de la UAB:
L’Hortet som un hort autogestionat de la universitat. No només som un hort d’autoconsum, sinó que creiem en la importància de l’agroecologia com a model alternatiu a l’agricultura industrial, per això, també som un espai assembleari de debat i aprenentatge. Davant la situació que estem patint com a societat, arran l’expansió de la Covid-19 i les seves conseqüències socioeconòmiques, des de L’Hortet de la UAB fa dies que rumiem. Per una banda, sobre la profunda crisi del moment actual i, per altra, sobre l’activitat del nostre col·lectiu.
Veient els mitjans de comunicació un podria pensar que aquest virus ha sigut gairebé una sorpresa que ningú esperava. Nosaltres pensem que aquesta pandèmia és en part conseqüència de la greu degradació de la natura que es produeix des de fa anys. La destrucció dels ecosistemes amb la desforestació i els camps de monocultius fa molt més fàcil la transmissió massiva d’aquest tipus de virus, ja que es fa més curta la cadena de transmissió de les infeccions i es disminueix la resiliència dels ecosistemes. A més, la mercantilització de la natura, que porta a fer de qualsevol element ecosistèmic un recurs econòmic, porta un gran risc sanitari (tal com és el cas de la venda de ratpenats al mercat de Wuhan).
Aquesta pèrdua de biodiversitat està íntimament lligada a la indústria agroalimentària. La forma de producció capitalista acumula en unes poques multinacionals tota la cadena alimentària, des de la llavor fins al producte del supermercat. Aquestes només busquen el màxim benefici sense tenir en compte les necessitats ecològiques o socials. Això s’expressa en la producció massiva en forma de monocultius, que necessiten l’aportació d’agroquímics i en conseqüència aniquilen l’agrodiversitat -la diversitat agrícola tradicional de pobles- i la biodiversitat necessària per a la salut de l’agroecosistema -la diversitat d’altres espècies.
Com a col·lectiu agroecològic creiem que és necessària una alternativa de producció a l’actual i proposem: la sobirania alimentaria i la relocalització dels cultius perquè la pagesia i la societat puguem decidir conjuntament què i quant produir a cada territori; preus justos i condicions laborals i de vida dignes per a totes les treballadores, jornaleres i pageses; respecte a les cultures indígenes i els seus coneixements; i, en definitiva, un model productiu socialment just i respectuós amb els ecosistemes.
Aquesta situació ens ha de servir per a reflexionar sobre el sistema en què ens trobem. Un sistema que degrada els ecosistemes, que produeix de forma no sostenible, que prohibeix abastir-se de l’hort d’autoconsum discrimina així la realitat rural, que aplica EREs i ERTEs a treballadores i que és incapaç de proporcionar més recursos a sanitat. És a dir, un sistema incapaç de resoldre les seves pròpies crisis sense perjudicar la majoria de la població per al benefici d’una minoria.
Des de L’Hortet us animem a aprofitar aquests dies per a reflexionar i per a quan acabi el confinament, venir a participar en les nostres assemblees i construir entre totes el nou hort. Després d’aquesta situació serà més important que mai seguir lluitant i construir espais alternatius!