AIXÍ ENS HO VAN EXPLICAR
AIXÍ HAN FIRMAT
Mesures d’emergència humanitària (Programa de Tessalònica)
“El nostre programa per enfrontar d’immediat la crisi humanitària, amb un cost estimat d’uns 2.000 milions d’euros, és una xarxa global d’intervencions d’emergència amb la finalitat de crear un escut de protecció per les capes socials més vulnerables”.
Incloïa electricitat per 300.000 famílies en la pobresa, subsidis alimentaris, un programa d’habitacle garantit, restitució de la paga de Nadal a les pensions més baixes, sanitat pels desocupats, abolició del copagament sanitari, transport especial pels aturats de llarga duració o reducció del preu del gasoil domèstic.
Carta a l’Eurogrup
Els compromisos han quedat de la següent manera: el govern grec “mostra la seva disposició” a fer front a l’augment de la “pobresa absoluta” “assegurant-se de què la lluita contra la crisi humanitària no tingui efectes fiscals negatius”.
És a dir, totes les mesures que impliquen un augment de les despeses públiques queden en qüestió. I més en general, respecte a les despeses públiques, Tsipras accepta una “revisió i control de cada àrea de les despeses públiques, per exemple, en Educació, Defensa, Transport o prestacions socials”.
Reforma Laboral (Programa de Tessalònica)
Contenia tres mesures bàsiques:
1/ “Restitució del marc institucional per protegir els drets laborals que van ser enderrocats pels governs del Memoràndum”.
2/ “Restitució de l’anomenada ‘ultra-activitat’ dels convenis col·lectius, de los propis convenis col·lectius, així com de ‘arbitratge laboral”
3/“Abolició de tots els reglaments que permeten acomiadaments massius i injustificats, així com la subcontractació de treballadors”.
Carta a l’Eurogrup
Així han quedat: “Aconseguir la millor pràctica de la Unió Europea (UE) en tota la gamma de la legislació del mercat de treball a través d’un procés de consulta amb els interlocutors socials, beneficiant-se de l’experiència i les aportacions de l’OIT i l’OCDE.” És a dir, que serà l’OCDE, un organisme imperialista expert en la desregulació laboral (i ben conegut a l’Estat espanyol), el qual assessori el govern de Tsipras per millorar “en tota gamma de la legislació laboral”. Tsipras, a més, ja avança que preveu “la introducció gradual d’un nou enfocament ‘intel·ligent’ per a la negociació salarial col·lectiva que equilibri les necessitats de flexibilitat i equitat…”.
Salari Mínim (Programa de Tessalònica)
“Restauració del salari mínim a € 751”, que suposava tornar a les condicions del 2007.
Carta a l’Eurogrup
El compromís desapareix i es converteix en: “l’abast i el moment dels canvis en el salari mínim es decidiran en consulta amb els interlocutors socials i les institucions internacionals [llegir la Troika]”. I es farà “de manera que salvaguardi la competitivitat i les perspectives de l’ocupació”.
Privatitzacions (Programa de Tessalònica)
Entre les primeres mesures que va prendre el Govern estava paralitzar la privatització del port d’El Pireo i la del PPC, la companyia nacional d’energia, així com també revisar totes les privatitzacions.
Carta a l’Eurogrup
L’anterior compromís desapareix, convertit en “no revertir les privatitzacions que hagin estat completades” i en continuar-les endavant “quan el procés de licitació s’hagi posat en marxa”, que és el que passa amb el port d’El Pireo.
Ocupació (Programa de Tessalònica)
“Programa d’ocupació per 300.000 nous llocs de treball”, incloent el sector públic i el “social”.
Carta a l’Eurogrup
Ja no inclou cap referència a aquests compromisos. El propi treball temporal queda condicionat a l’ “acord dels socis” i a què “ho permeti l’espai fiscal”.
Desnonaments (Programa de Tessalònica)
“SYRIZA presentarà una proposta de llei per estendre fins l’infinit la suspensió de les execucions hipotecàries sobre l’habitacle habitual amb un valor de menys de €300.000”.
Carta a l’Eurogrup
El projecte de Llei sobre Desnonaments ha estat retirat. La prohibició dels desnonaments es transforma en una “col·laboració amb els bancs i les institucions [la Troika]” per evitar-los “en el possible” i només per famílies per sota un nivell d’ingressos. En qualsevol cas, cap mesura afectarà “els ràtios de capital dels bancs i als comptes públics”.
Pensions (Programa de Tessalònica)
“Restaurar gradualment les pensions amb la finalitat d’augmentar el consum i la demanda”
Carta a l’Eurogrup
Ja no es parla de pujades. Pel contrari, el govern es compromet a treballar per “unificar i racionalitzar l’actual política de pensions i eliminar alguns dels buits i incentius que donen lloc a una proporció excessiva de jubilacions anticipades”. I accepta treballar per desenvolupar un “vincle més estret entre les cotitzacions de les pensiones i els ingressos” (no sona aquesta música?).
IVA (Programa de Tessalònica)
Una de las línies vermelles era no pujar l’IVA
Carta a l’Eurogrup
Es farà una “racionalització dels tipus” per “maximitzar ingressos” que inclou la “limitació d’exempcions i els descomptes no raonables”. “i treure productes dels trams reduïts”. Això es traduirà en pujades d’impostos, almenys en els productes que deixin d’estar exempts.