Els músics ens organitzem per lluitar

    Fa uns mesos es presentava a l’Ateneu la Torna de Barcelona el primer sindicat de músics del territori català. Per què diem que és el primer? Perquè, tot i l’existència d’altres entitats anomenades “sindicals” dins aquest sector, l’SMAC! és el primer sindicat que neix reconeixent i identificant les i els músics com a part de la classe treballadora i per tant té com a eix central la defensa dels seus interessos i drets.

    Els problemes que patim sovint no són gaire diferents dels de la majoria de les treballadores: impagaments o retards (fins i tot quan es tracta de l’administració pública), manca de contracte laboral i, en la majoria dels casos, obligació de fer factura, o fins i tot treball en negre (i per tant, cap mena d’assegurança a més de quedar privats d’una pensió digna); de la mateixa forma les opressions que es manifesten al conjunt de la societat afecten també a la indústria musical, sobretot pel que fa a la qüestió de gènere.

    Des de Corrent Roig compartim amb l’SMAC! la necessitat de regularitzar el sector per posar fi a la precarietat a través de l’aprovació i compliment d’un nou conveni col·lectiu actualitzat que posi sobre la taula totes aquestes problemàtiques. Per nosaltres la lluita passa principalment per:

    • Organitzar i mobilitzar tant l’afiliació com el conjunt de músics per la defensa i conquesta dels nostres drets. Hem d’anar als locals d’assaig, a totes les orquestres, a cada escenari de festival i especialment on es donen condicions més precàries.
    • Mobilitzar les estudiants per combatre el treball gratuït en forma de pràctiques. A més, som les estudiants les que fora de l’àmbit acadèmic (o fins i tot dins d’aquest com és el cas del Conservatori del Liceu) patim les condicions més precàries a l’hora de treballar.
    • Unificar la nostra lluita amb la de les altres treballadores. Perquè la precarietat que vivim els músics existeix i creix cada cop més en el conjunt de la classe, especialment des de l’última reforma laboral. I perquè el causant d’aquesta precarietat és el sistema capitalista que fa de la pobresa de la majoria el lucre d’uns pocs, i per tant som totes les treballadores les que juntes ho hem de combatre.

    Aquesta unitat, però, s’ha de construir sobre el criteri de la lluita, organitzant i mobilitzant les treballadores, i no negociant convenis o reformes a porta tancada. Cal diferenciar l’SMAC! de la burocràcia sindical i recuperar els mètodes de lluita del sindicalisme alternatiu.

     

    CONVENI DIGNE PER UN TREBALL DIGNE!

    CONTRA LA PRECARIETAT, CONTRACTE LABORAL!

    UNITAT DELS MÚSICS EN LA DEFENSA DEL NOSTRE TREBALL!

     

    Per més informació i afiliació: www.sindicatsmac.cat

    Exit mobile version