– Recentment heu fundat una nova secció sindical en INFOCA. Què us ha fet donar aquest pas?
En els últims anys, el dispositiu INFOCA està patint un feroç desmantellament, en quant a mitjans humans, per part de l’administració andalusa. Centenars de llocs de treball s’han anat perdent progressivament sense ser reposats. Gran part de la plantilla treballa de forma precària, només 4 o 6 mesos a l’any, la qual cosa provoca una enorme precarietat laboral al mateix temps que dificulta la professionalització del dispositiu. El desmantellament del servei públic de prevenció i extinció d’incendis forestals d’Andalusia, a causa de les polítiques de retallades del Govern central i autonòmic, és evident, i cap atac cap als nostres serveis públics ha de quedar sense resposta.
A més, els bombers forestals de INFOCA patim la negació de drets inherents a la nostra professió, com són; el reconeixement real de la categoria de bomber forestal amb l’assignació del CNO i CNAE corresponents, aplicació de coeficients reductors per a l’edat de jubilació, segona activitat que no denigri la nostra trajectòria professional, salaris i plusos adequats, reconeixement de malalties professionals, formació contínua i de qualitat, conciliació familiar efectiva, publicació de RPT, un dispositiu INFOCA al 100% en Prevenció i Extinció i estabilitat laboral per a col·lectius precaris.
– Per què heu decidit impulsar Co.bas en lloc d’unir-vos a un sindicat ja existent?
Per a la conquestes d’aquests drets, un grup de companys hem decidit crear la secció sindical de Cobas INFOCA.
Registrar una secció sindical és una tasca administrativa fàcil. La dificultat resideix a entendre que existeix una necessitat real de crear la secció en una Agència en la qual ja operen altres sindicats, tant de classe, com professionals. Va ser aquesta qüestió la que vam analitzar minuciosament, vam exposar els pros i els contres de crear la nova secció o aprofitar l’estructura d’un altre sindicat.
Les nostres exigències eren clares, necessitàvem un sindicat de classe, que faci un anàlisi polític precisa de la situació que patim els treballadors/es perquè l’origen dels problemes dels bombers/es forestals no té la seva arrel en la pròpia Agència sinó als governs autonòmics i estatal que són els que apliquen les retallades que el capitalisme ens imposa. En aquest sentit, un sindicat professional, no complia les nostres expectatives.
Una altra de les nostres exigències era la independència econòmica dels poders públics i privats. Considerem que és imprescindible rebutjar qualsevol tipus de subvenció o prebenda que pretengui desviar-nos de la nostra veritable comesa, que no és un altre que la conquesta i defensa dels drets dels treballadors/es.
Però la característica principal que ens va fer fer el pas definitiu per a la creació de la secció sindical de Cobas INFOCA, va ser el burocratisme sindical dels sindicats oficials que impossibilita la participació dels treballadors/as en la presa de decisions importants, sent les cúpules sindicals les que fan i desfan a la seva voluntat. Com a conseqüència d’això, es fa improbable la creació d’espais de participació en el qual els treballadors/es puguem reunir-nos en assemblea per debatre, proposar, i en definitiva, decidir sobre les nostres pròpies condicions de treball. És en aquesta tasca en la qual bolcarem tot els nostres esforços com a secció sindical.
– Alguna cosa que vulguis dir als treballadors i treballadores d’altres sectors?
Per finalitzar, com a sindicat de classe, fem una crida no solament a tots els bombers i bomberes forestals, sinó a tots els treballadors/es de l’estat espanyol. Una crida a la unitat d’acció, per construir un bloc sòlid que combati i enfronti les polítiques de retallades que ens imposen unes condicions de vida indignes.