I. La pandèmia i la recessió mundial obren una nova situació

    Les famílies dels treballadors estan plorant els morts per la pandèmia de la Covid-19, la pitjor des de la grip espanyola de 1918. Ara han d’encarar la desocupació massiva i la fam, producte de la major recessió mundial des de 1929. Nosaltres, treballadors, estem patint els majors atacs en un segle. Els efectes socials són semblants als d’un gran terratrèmol i un tsunami al mateix temps, o com les conseqüències d’una guerra mundial.

    Ni la pandèmia ni la crisi econòmica són producte de la casualitat. És el capitalisme que mata, a través de la Covid-19. És el capitalisme que porta desocupació i fam, a través de les seves crisis. El capitalisme està portant el món de tornada a la barbàrie. La misèria actual és el capitalisme amb barbàrie del futur: desocupació massiva i salaris miserables sense cap vincle laboral.

    Seria possible evitar tot això? Sí! Amb la tecnologia actual, les forces productives podrien permetre que tots poguessin alimentar-se, vestir-se i viure amb dignitat, tenir accés a la cultura i a l’esbarjo. El món podria viure sense crisis econòmiques.

    Però, per a això, seria necessari acabar amb el domini de la burgesia, que fa que la producció estigui al servei dels seus beneficis milionaris, i no dels interessos de la majoria. Caldria expropiar les grans empreses, i planificar l’economia en funció de les necessitats dels treballadors.

    El món podria estar millor preparat per protegir-se de les pandèmies. Però per a això caldria que la salut no fos tan sols una mercaderia més, sota control de les grans empreses. Abans de la pandèmia, ja existien focus d’ascensos de la lluita de classes i processos revolucionaris al món, des de Xile a Colòmbia, Hong Kong, l’Iraq i el Líban.

    Enmig de la pandèmia, una revolta ha esclatat als Estats Units, convertint-se en el centre de les atencions de tot el món. Aquest és el símbol del fracàs del capitalisme. Els Estats Units, el país més poderós del món, sacsejat per un ascens contra el racisme i la violència policial, fortament radicalitzat per més de quaranta milions d’aturats per la recessió econòmica, i més de tres milions d’infectats per la Covid-19.

    El capitalisme, que es presentava al món com l’única sortida per a la humanitat, mostra la seva veritable cara. La gran burgesia imperialista no aconsegueix assegurar el manteniment de la vida al seu aparador mundial. La dominació del capital va ser qüestionada per un ascens no vist des de feia dècades, amb les masses nord-americanes als carrers exigint canvis radicals en les seves vides. Això desmoralitza política i ideològicament al capitalisme i impulsa les lluites de les masses a tot el món.

    És probable que estiguem entrant en un nova situació mundial, amb forta polarització de la lluita de classes, que pot portar a revolucions i contrarevolucions. Es poden esdevenir cops militars, com el que es va donar a Hongria a mans d’Orbán, a partir de la presidència del país. Parlem de canvis bruscos de situacions polítiques, caigudes de governs i de règims.

    Poden haver també guerres entre països en funció de les divisions interburgeses. No és probable una nova guerra mundial, per la brutal superioritat militar nord-americana. Però poden haver noves guerres regionals.

    La disjuntiva socialisme o barbàrie torna a estar plantejada amb molta força. La burgesia va demostrar la seva incapacitat d’assegurar la supervivència i les necessitats bàsiques de la humanitat.

    És necessària una revolució socialista mundial que posi al proletariat al capdavant dels destins de la humanitat. Però perquè aquest procés sigui victoriós cal que tingui al capdavant una direcció revolucionària. Per aquest motiu, la tasca prioritària en aquest moment històric és la construcció de partits revolucionaris a nivell mundial.
    Índex

    1. La pandèmia i la recessió mundial obren una nova situació
    2. La pitjor pandèmia en un segle
    3. És possible enfrontar la crisi econòmica
    4. Cal recordar l’exemple de l’URSS
    5. La pandèmia és conseqüència de la destrucció de la naturalesa
    6. Les lluites de les masses als Estats Units
    7. La crisi de la Unió Europea
    8. La Xina enfront de la crisi
    9. Els països semicolonials
    10. Les lluites contra el racisme i altres opressions
    11. Contra la violència sobre les dones! En defensa dels drets LGBTI´s!
    12. El reformisme és el braç de la burgesia en el moviment de masses
    13. La dictadures burgeses secundades pel castro-chavisme
    14. Els neoanarquistes reformistes
    15. En defensa del control obrer
    16. Tombem la repressió! Pels comitès d’autodefensa!
    17. Els sindicats i l’autoorganització
    18. En defensa de les llibertats democràtiques
    19. Combatre la ultradreta
    20. La joventut sense perspectives
    21. Accés públic i gratuït a internet
    22. Socialisme o barbàrie
    23. Per la construcció de partits revolucionaris, seccions de la IV Internacional
    Exit mobile version