La Xina, des de la restauració del capitalisme es va inserir en la divisió mundial del treball com una espècie de “fàbrica del món”. Grans multinacionals es van instal·lar al país per produir per al mercat mundial, aprofitant-se de la mà d’obra barata i de la dictadura xinesa.

Des de llavors, la Xina va avançar molt en el mercat mundial. La nova gran burgesia xinesa produeix a escala continental per al territori xinès i per al mercat mundial, aprofitant-se del suport dels grans bancs estatals. La Xina és una exportadora de capitals (la més important per als països semicolonials) i exerceix una opressió sobre aquests països. Al mateix temps, té un pes fonamental en el mercat de commodities mundial pel seu paper en la importació de matèries primeres.

La Xina es va integrar en el mercat mundial com submetròpoli privilegiada. Però ara lluita per ascendir en la divisió mundial del treball. Aquesta és la base fonamental per la guerra comercial EUA-Xina, que s’expressa en lluites com el control de la tecnologia 5G. Ara, amb la recessió mundial en curs, qui surti millor de la crisi pot avançar en aquest conflicte.

La pandèmia es va originar a la Xina, a Wuhan. Aparentment havia estat controlada, però ara hi ha senyals de nous casos. L’economia va ser durament afectada per la pandèmia i per la recessió mundial. És possible que el 2020, la Xina tingui un estancament de la seva economia, en funció del bloqueig de les exportacions per al mercat mundial en recessió. Pot ser fins i tot que iniciï una recessió, que seria la primera d’importància des de la restauració del capitalisme. Això és gravíssim per a una dictadura militar que es manté per la combinació de repressió i un creixement econòmic robust.

Aprofitant la pandèmia, l’Estat xinès va reforçar els seus sistemes de control i repressió interns. I ara estén les seves urpes sobre Hong Kong, amb l’aprovació del decret 23 per a sufocar l’aixecament en aquest país.

El proletariat xinès –avui el més nombrós del planeta– ja venia protagonitzant una sèrie de vagues abans de la pandèmia i de la crisi econòmica. Amb el possible estancament o, fins i tot, la recessió de l’economia, les condicions de vida empitjoraran molt més, i és possible que existeixi una explosió de mobilitzacions. la Xina aconseguirà ofegar l’aixecament de Hong Kong? La dictadura xinesa s’afirmarà en el mercat mundial post crisi? Aquestes possibilitats estan plantejades. Però existeix una altra, amb la integració del proletariat xinès en els processos revolucionaris mundials.
Índex

  1. La pandèmia i la recessió mundial obren una nova situació
  2. La pitjor pandèmia en un segle
  3. És possible enfrontar la crisi econòmica
  4. Cal recordar l’exemple de l’URSS
  5. La pandèmia és conseqüència de la destrucció de la naturalesa
  6. Les lluites de les masses als Estats Units
  7. La crisi de la Unió Europea
  8. La Xina enfront de la crisi
  9. Els països semicolonials
  10. Les lluites contra el racisme i altres opressions
  11. Contra la violència sobre les dones! En defensa dels drets LGBTI´s!
  12. El reformisme és el braç de la burgesia en el moviment de masses
  13. La dictadures burgeses secundades pel castro-chavisme
  14. Els neoanarquistes reformistes
  15. En defensa del control obrer
  16. Tombem la repressió! Pels comitès d’autodefensa!
  17. Els sindicats i l’autoorganització
  18. En defensa de les llibertats democràtiques
  19. Combatre la ultradreta
  20. La joventut sense perspectives
  21. Accés públic i gratuït a internet
  22. Socialisme o barbàrie
  23. Per la construcció de partits revolucionaris, seccions de la IV Internacional