La greu situació d’emergència climàtica agreujada els últims anys, ha implicat onades de temperatures extremes que han generat una proliferació de plagues com les paneroles o els rosegadors, entre d’altres conseqüències. El barri de Gràcia de Sabadell, tot i que no és l’únic, és un dels més afectats per aquesta problemàtica.
Tot i que ja fa setmanes va començar la tardor, la persistència de la calor– producte del canvi climàtic – es tradueix en què les plagues de paneroles es mantinguin. Les dades de la regidoria de Salut de l’Ajuntament de Sabadell apunten que del 2019 al 2020 es van gairebé doblar les actuacions antiplagues al barri. La realitat és que cada any la situació empitjora i la tendència, si no es prenen mesures urgents, serà a l’alça.
Els veïns i veïnes del barri ens hem enfrontat a un estiu on les paneroles dins dels habitatges han estat una problemàtica quotidiana contada en desenes. Així mateix, fa unes setmanes l’Agrupació de Veïns de Gràcia i el president de l’Associació de Gent Gran denunciaven una plaga al local del Casal Cívic. Amb tot, l’única cosa que hem pogut fer ha estat col·locar tota mena de trampes, ruixar amb lleixiu i salfumant els carreres i clavegueres propers als blocs de pisos i cases i, aquelles comunitats de veïns i veïnes que s’ho han pogut permetre, contractar empreses privades per fumigar.
L’Agrupació de Veïns de Gràcia resumeix encertadament la resposta de l’Ajuntament davant de les plagues: Ja us ho fareu! La responsable de Salut Pública a l’Ajuntament,Mireia Roca, apuntava a les responsabilitat individuals, alertant que “per més que nosaltres actuem, si es dona el cas que un veí és generador i acumulador de brossa, les paneroles no desapareixeran”. Al seu torn, l’alcaldessa Marta Farrés va elogiar el Pla Antiplagues de l’Ajuntament i la seva actuació quan, la vida està demostrant que no és suficient:
“Nosaltres, des del moment en què vam arribar, estem sent molt contundents amb el tema de les plagues. Al llarg de l’estiu hem tingut moltes plagues, i el circuit ha funcionat perfectament. Estic convençuda que a Gràcia passarà exactament el mateix”.
Acabar amb la plaga de paneroles als carrers i als habitatges hauria de ser una qüestió de primer ordre per al consistori que, de cap de les maneres, pot quedar en una qüestió individual ni pot dependre de les butxaques dels veïns i veïnes per pagar-se les fumigacions. Les plagues de paneroles són, a més de molestes, greument perilloses per la salut de la població, doncs s’associen amb la propagació de malalties. És per això, que l’Ajuntament no pot continuar mirant cap a una banda: ara que arriba a l’hivern cal que prengui mesures urgents de prevenció contra les plagues per a que no tornem a viure estius com enguany i també contra les conseqüències de l’emergència climàtica que, de ben segur, aniran en augment. Així mateix, l’oposició ha de prendre cartes en aquest assumpte per tal de forçar al govern del PSC i Junts a adoptar aquestes mesures.
Aquesta situació ens mostra, una vegada més, la necessitat de que els i les treballadores ens organitzem, juntament amb les nostres veïnes – ja sigui en associacions de veïnes o qualsevol altre format –, per a discutir i posar en comú les problemàtiques que existeixen als nostres barri, establint xarxes de suport mutu. Construint pacientment l’autoorganització barrial i veïnal, amb assemblees obertes i democràtiques on decidir quines accions anem prenent enfront les nostres exigències i enfront de l’Ajuntament, podrem tenir molta més capacitat de reacció quan apareguin situacions a les que calgui respondre urgentment.