Aquest estiu, ens han repetit com un mantra que, tot i la cinquena onada, Espanya ha fet bé els deures perquè la vacunació “s’ha fet bé, de forma ràpida i ordenada”. I és cert que encara amb diferències entre CA, el nostre país ha aconseguit ser líder mundial en persones vacunades amb la pauta completa, per davant d’altres països europeus. Però aquest discurs, tracta de negar les conseqüències de la irresponsabilitat que una vegada més (i van quatre!), Els nostres governants segueixen demostrant en la gestió de la pandèmia.
“Spain is diferent”…
L’Estat Espanyol ha tornat a ser el primer país de la Unió Europea en patir un rebrot de la Covid-19, a l’inici de les vacances. Una cinquena onada explosiva amb xifres pitjors fins i tot que la tercera, pel que fa a la necessitat d’atenció diària de pacients amb coronavirus. Una cinquena onada en què els contagis es van acarnissar en una joventut que no estava vacunada i a la qual no van dubtar a convertir en boc expiatori, culpant-la de les altes taxes d’incidència. Un nou rebrot que ha tornat a deixar en evidència la saturació de l’Atenció Primària, el que ha impedit fer diagnòstics ràpids i un bon rastreig i control de virus, de les persones contaminades i dels seus contactes estrets.
Un caos que s’ha traslladat als hospitals, on de tornada tant el personal com els llits, van tornar a ser totalment insuficients per a la quantitat de pacients que en pocs dies estaven ingressant. La taxa d’ocupació de llits per pacients Covid es va situar de mitjana en el 8,69 per cent, mentre que a les UCIs arribava al 20%. Gairebé la meitat dels pacients, amb menys de 50 anys.
La majoria dels hospitals van haver de reorganitzar o suspendre intervencions quirúrgiques com en onades anteriors. Agost va acabar amb la cinquena onada en clar descens, però gairebé totes les CCAA seguien en risc alt de transmissió.
I és que després de reobrir l’oci i el turisme i relaxar la prohibició d’usar les màscares a l’aire lliure per donar aparença de normalitat, en les localitats amb més pressió turística i on la població se sap que augmenta de manera considerable durant l’estiu, no només no s’ha reforçat l’atenció sanitària, sinó que s’ha reduït el personal a conseqüència de les vacances d’una part d’ell mateix.
Al costat d’això, els governs han permès aglomeracions tant en espais oberts on moltes vegades no es guarda la distància social, com en espais tancats, amb un simple resultat negatiu d’un test ràpid o amb una sola dosi de la vacuna.
El retard en la vacunació com a conseqüència que tant el ritme com el nombre de dosis disponibles, estan en mans de les multinacionals i no d’aquest ni de cap govern, ens ha passat factura. A més a la joventut, aquesta cinquena onada ha enxampat sense vacuna a alguns segments de la població de 30 a 39 anys i a moltes persones entre 60-70 que no tenien la pauta completa.
Això ha suposat moltes hospitalitzacions en aquesta franja d’edat, a més de les de persones més joves, demostrant que tampoc “estaven fora de perill” com se’ns va fer creure, així com d’una minoria de majors de 80 anys la immunitat estava debilitada per l’edat .
…i Madrid, més encara.
En aquesta carrera per seguir debilitant la Sanitat pública, Madrid és clar que no podia ser menys i per això ha tancat 200 llits públics aquest estiu en ple augment de casos i hospitalitzacions i ha deixat sota mínims als centres de salut i de cara a l’estiu planejava el tancament de 41 dels 49 centres d’Atenció Primària existents en els vuit districtes de Centre. A Ayuso no li ha tremolat el pols per gastar més de set milions d’euros en privatitzar l’administració de les vacunes. Uns diners amb els quals podrien haver contractat 200 professionals d’infermeria durant un any i haver incrementat de manera notable el ritme de vacunació a l’Atenció Primària, que s’ha ressentit amb el caos que ha suposat aquesta privatització.
Quan es tracta de protegir i mantenir els interessos de les multinacionals, per tant, els nostres governs continuen jugant a la ruleta russa amb la nostra salut. Al final, en el seu intent de “salvar” la temporada turística, encara que sigui a costa d’aquella, no van aconseguir ni una cosa ni l’altra, ja que com hem vist, l’augment exponencial dels contagis va produir un efecte cascada pel qual molts països europeus van desaconsellar viatjar a Espanya. És veritat, per tant, que gràcies a la vacunació s’ha aconseguit reduir la mortalitat. Però no és menys cert que sense ella, aquesta cinquena onada hagués estat una autèntica escabetxada.
Aplaudiments i promeses que cauen en sac trencat: els diners dels fons europeus no salvaran la Sanitat pública
Espanya destinarà 1.069 milions d’euros a reforçar la Sanitat pública. Això equival a poc més d’un 1,5% dels 69.528.000 que arribaran d’Europa fins a 2026.
Si li sumem els 170 que aniran a la transformació digital i els 878.326.000 per al foment de la investigació, la xifra puja fins a un 3,5% del Pla de Recuperació. Tot i així, és el tercer país de la UE que menys diners li dedica a la Sanitat pública. La meitat que Alemanya i gairebé la tercera part que França.
D’aquesta quantitat, el 75% dels diners no seran per contractar més personal o reduir la temporalitat que arriba al 41,9% de mitjana estatal. Tampoc per cobrir els 70.000 llits hospitalaris que ens fan falta per igualar la mitjana de la Unió Europea, sinó per a l’adquisició d’equips d’alta tecnologia.
Igualment, la “Proposta Espanya 2050” es proposa arribar al 7% del PIB en despesa sanitària pública, el 2030!, quan l’acord de govern assenyalava aconseguir aquest objectiu en aquesta legislatura. En això han quedat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència presentat pel Govern a la UE, els aplaudiments i les seves promeses per reforçar la Sanitat pública.
Mentrestant, segueixen les dificultats de la població per accedir a una cita telefònica en moltes CCAA i no diguem ja una cita presencial, llançant-la a les urgències hospitalàries i / o a la medicina privada si és que poden pagar-li-.
I segueix l’increment de les llistes d’espera per a determinats tractaments o una intervenció quirúrgica, amb les repercussions que això tindrà per a la morbiditat i la mortalitat per altres malalties i problemes de salut.
Un exemple és la salut mental que és com sabem, una altra de les grans afectades per la pandèmia. Els experts assenyalen que aquesta ha provocat “un augment exponencial” de menors i adolescents amb problemes greus de salut mental. En els propers anys s’espera un increment del 20% dels trastorns mentals greus de la que ja ha alertat l’OMS i per a la qual no estem preparats. Espanya té un 30% menys de psiquiatres per 100.000 habitants que la mitjana europea i destina un 5% de la despesa sanitària a salut mental enfront del 7,5 de la UE.
Igualment, i després de més d’any i mig de Covid, cada vegada més persones (un 15% de tots els contagis segons algunes estimacions), pateixen el que es coneix com a “covid persistent”, que apareix com a seqüela en la qual el pacient pot patir fins a 36 símptomes diferents que apareixen i desapareixen després de la infecció. Una malaltia que no acaba de ser reconeguda pel sistema públic i per al qual les persones afectades reclamen més tractaments multidisciplinaris i un esforç seriós per investigar sobre aquesta.
Tercera dosi i la mentida de la fi de la pandèmia
Si fa un any es parlava que calia arribar al 70% de vacunació per aconseguir la famosa immunitat de ramat, els experts diuen ara que l’expansió de la variant delta, més infecciosa, fa necessari aconseguir almenys un 80% de població vacunada. També es comença a parlar de la necessitat d’una tercera dosi de la vacuna en la població més vulnerable.
Però la veritat és que els governs saben molt bé que seguirem exposats a noves onades mentre aquesta immunitat de grup no sigui a nivell mundial. I que la persistència de la pandèmia pot donar lloc a noves mutacions, potser fins i tot més infeccioses que la variant delta i resistents a les vacunes actuals, el que posa en risc a tota la humanitat.
Es dona la paradoxa que mentre països com Israel, ja ha començat a injectar la tercera dosi entre la seva població major de 60 anys i altres com Alemanya, França o el Regne Unit, han decidit fer el mateix, el 68% de la població mundial segueix esperant rebre a l’almenys una dosi d’alguna vacuna i un 25% no tindrà accés a ella fins a 2022.
A l’Àfrica, que va aconseguir escapar mitjanament bé a la pandèmia el 2020, la taxa de letalitat actual de la Covid-19 és un 18% més alta que la mitjana mundial. Parlem d’un continent on milions de persones no tenen accés a la sanitat pública i en diversos països aquesta és gairebé inexistent i en el que tan sols el 5% de la població ha rebut una dosi.
L’Estat Espanyol per la seva banda, prendrà en aquestes setmanes una decisió respecte a aquesta tercera dosi, mentre preocupen cada vegada més la tornada de contagis en les residències. Però el Govern ha tancat ja un contracte de 1.800 milions d’euros amb Pfizer i prop de 480 milions amb Moderna per rebre dosis de vacunes en 2022 i 2023.
Aquesta política dels governs només contribueix a seguir engreixant els obscens beneficis de les multinacionals farmacèutiques, a mesura que els països imperialistes augmentin els seus encàrrecs per tal d’administrar terceres dossi de la vacuna el proper hivern. Les farmacèutiques nord-americanes Pfizer i Moderna van pujar en més d’un quart i una dècima respectivament, el preu de les seves vacunes anticovid en els últims contractes de subministrament a la Unió Europea.
I per descomptat, deixa palès el caràcter irracional i genocida del sistema capitalista com tantes vegades venim denunciant. L’OMS ja ni tan sols demana alliberar les patents. Es conforma amb llançar hipòcrites i estèrils discursos, pregant i suplicant als països rics una moratòria en la tercera dosi fins a finals de setembre; termini fixat per aconseguir que almenys el 10% de la població mundial estigui immunitzada, mentre reconeix que assolir aquesta fita “serà difícil”.
Per acabar amb la pandèmia i garantir el nostre dret a la salut, no queda una altra que seguir exigint el reforç de la Sanitat pública i en especial de l’Atenció Primària, així com la liberalització de les patents i l’expropiació de la sanitat privada i les farmacèutiques i obligar els governs a posar en marxa un pla de vacunació massiva a nivell mundial.