EL COS DE BOMBERS VOLUNTARIS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, UN COS IMPRESCINDIBLE

El model de bombers de Catalunya és de caràcter mixt. Quan parlem d’un model mixt, ens referim que el servei de bombers està integrat per bombers funcionaris i bombers “voluntaris”. A diferència del que pensa bona part de la població, els bombers voluntaris constitueixen la meitat del cos de bombers, uns 1600 bombers, i la meitat dels parcs de bombers dels prop de 150 d’arreu del  territori. Aquests parcs es distribueixen amb l’objectiu de cobrir una importantíssima part de la geografia catalana rural i amb l’objectiu d’absorbir la superpoblació en les zones metropolitanes. Així, sense els BV, bona part del país es trobaria sense una resposta operativa de menys de 20 minuts des de l’inici de l’emergència, tal com obliga la carta de serveis.

A més, és important assenyalar que som bombers amb la mateixa formació que els companys funcionaris i que realitzem les mateixes tasques en les nostres respectives zones d’influència i arreu del principat. Així mateix, les últimes incorporacions han superat un concurs-oposició i una formació de més de tres anys de durada mentre que els més veterans han superat els processos de selecció de la seva època.

Vist així, podem afirmar, sense cap mena de dubte, que el cos de Bombers Voluntaris, més que ser  un cos “voluntari”, és un cos de caràcter estructural i que de no existir, el servei d’emergències de Catalunya entraria en col·lapse, tal com s’ha afirmat en més d’una ocasió per part de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). 

D’ON PARTIM?

L’única diferència entre bombers funcionaris i voluntaris és la relació amb l’administració. Mentre que uns són funcionaris i tenen una relació estatutària amb l’administració, els altres no som reconeguts ni com a “treballadors” i encara menys com a treballadors públics, malgrat haver superat una convocatòria pública, estar nomenats i ser imprescindibles pel país.

És des d’aquest punt de partida on s’obren les portes a l’explotació laboral encoberta i l’extrema precarietat que vivim com a col·lectiu. I és que al no ser reconeguts com a treballadors públics, se’ns nega qualsevol dret laboral estipulat a l’Estatut de Treballadors o a l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

Però a què ens referim quan parlem d’extrema precarietat? Ho expliquem a continuació:

  1. Malgrat ser “voluntaris”, cobrem a raó de servei 10eur/h a mode de compensació i que hem de declarar ja que actualment ja computen com a rendiments de treball. No cobrem ni un euro per fer guàrdies, mantenir els vehicles i el material i totes aquelles feines fora dels serveis operatius (excepte en períodes de risc).
  1. Malgrat haver de declarar les compensacions que rebem, no cotitzem a la Seguretat Social i per tant, no tenim dret a la Seguretat Social, amb tot el que comporta.
  1. Si tenim un accident laboral exercint de bombers, aquest accident no se’ns reconeix com accident laboral i, de facto, se’ns nega una assegurança mèdica digna per invalidesa o mort, havent de ser coberts sanitàriament com si es tractés d’una contingència comuna extralaboral. Estem desprotegits en una feina de risc extrem.
  1. Tot i ser “voluntaris”, se’ns obliga a fer un mínim de 650h de disponibilitat l’any, que se’ns controla mitjançant una app permanentment. En cas de no poder fer les hores, se’ns revoca el nomenament públic amb el qual exercim com a bombers.
  1. Els parcs de BV són els parcs més malmesos, amb pitjor infraestructura operativa, amb els vehicles més vells i els equips i eines més malmeses, estant profundament discriminats respecte els parcs de bombers funcionaris.
  1. Se’ns nega qualsevol dret d’organització i representació sindical per no ser reconeguts com a treballadors.

NO SOM BOMBERS “VOLUNTARIS”: SOM BOMBERS PRECARIS LOW COST!

El nostre cos ha vingut professionalitzant-se al llarg dels anys i avançant per poder garantir un millor servei al territori. Però mentre que les exigències cada cop han anat a més, els nostres drets han anat a menys o, directament, no han existit ni ens han estat reconeguts en cap ocasió. 

Per tant podem dir que NO som voluntaris, som mà d’obra barata i desprotegida, bombers precaris low cost. Treballadors públics en frau de llei. 

L’ÚNICA SORTIDA: LABORALITZACIÓ INTEGRAL DEL COS DE BOMBERS DE LA GENERALITAT

En nom de la vocació i l’heroïcitat, la burgesia catalana a través de les seves institucions polítiques va crear el cos de Bombers Voluntaris per tal de tenir la meitat de la plantilla dels bombers, com a mà d’obra barata i sense drets laborals. 

Però aquest model, al llarg dels anys ha vingut desfessant-se i caient pel seu propi pes. 

Per una banda perquè la Direcció General, al ser els BV un cos estructural i necessari, ha professionalitzat el cos de forma encoberta, abandonant la idea romàntica de fer voluntariat.

Per l’altra, perquè la precarietat de la classe treballadora, que cada dia va a més, i en especial de la joventut ha acabat eliminant de facto, amb el perfil i les possibilitats socioeconòmiques per poder realitzar un “voluntariat” com a tal.

És per això que no demanem la professionalització del cos. De professionals ja ho som. Demanem la laboralització del cos com a única sortida per garantir els drets laborals més bàsics. A igual formació i a igual feina: mateixos drets laborals!

LA DIRECCIÓ GENERAL I INTERIOR, TANCADES EN BANDA

La cúpula de Bombers, encapçalada pel seu Director General, Joan Delort i el Subdirector General Operatiu, David Borrell, treuen pit dels avantatges del model mixt estès arreu d’Europa (i que fa aigües arreu) mentre que, entre passadissos, accepten la capitulació del model.

Segons ells, la solució passa per una sèrie de millores com pagar-nos 1eur/h per disponibilitat i presencialitat al parc, per una ampliació formal de la cobertura mèdica i per una acceleració del procés de selecció i més reconeixement social. Mesures que han estat rebudes com un insult i humiliació de cara el nostre col·lectiu.

Malgrat tot, qui dia passa, any empeny i busquen allargar el model i estalviar-se maldecaps malgrat l’enorme crisi de la cúpula, immersa en casos de corrupció i en múltiples conflictes laborals, com els dels companys EPAF, AOF, TEOC… 

Així mateix, Interior, encapçalada pel conseller Joan Ignasi Elena, fuig d’estudi i afirma que aquest és un model exemplar i el millor pel país. Poc se’n parla però que ERC, el seu partit, l’any 1998 va acceptar que els bombers voluntaris eren mà d’obra barata i en el seu últim programa electoral es comprometia a la seva laboralització a través d’una empresa pública, tal i com han fet recentment a la Vall d’Aran. Un cop al Govern, fugida endavant. Un exemple més de la hipocresia política d’ERC i del seu govern, immers en una profunda crisi política.

BOMBERS VOLUNTARIS EN LLUITA: TOTS A LA VAGA!

Les darreres setmanes el nostre col·lectiu ha vingut organitzant-se independentment de la Generalitat. A través de la iniciativa de base i amb ajuda d’ASBOVOCA (Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya) i la Federació de BV de Catalunya, ha començat una vaga indefinida per aconseguir les nostres demandes. 

D’aquesta manera a dia d’avui, prop de 50 parcs dels 87 parcs on treballem, han estat tancats i hem passat a NO disponibles. Només 6 resten oberts i la resta, es troben pendents de decidir full de ruta. No podem seguir salvant vides sense tenir assegurada la nostra. Per dignitat, pels nostres drets més bàsics.

És l’hora de no defallir davant les amenaces, coaccions i represàlies de la Direcció General. És l’hora d’autoorganitzar-nos i resistir, de mobilitzar-nos. De paralitzar-ho tot. Com a col·lectiu som imparables i imprescindibles. Sense nosaltres, el sistema col·lapsa. Cal ser-ne conscients, aprofitar-ho i utilitzar-ho ara que encara som necessaris pel país com a eina de lluita pels nostres drets. És per això que considerem essencial convocar assemblees generals que vagin més enllà dels parcs, és a dir, assemblees regionals o, inclús, convocar una assemblea general de tot Catalunya, amb l’objectiu d’unificar les nostres demandes i coordinar-nos en la lluita pels nostres drets.

Així mateix, és moment d’unir-nos amb els companys laborals en lluita com els AOF, EPAF i TEOC i amb la resta de bombers funcionaris que també viuen la precarietat de la Direcció General als seus centres de treball . La lluita és una i compartida. Contra la precarietat i pels nostres drets laborals més bàsics.

Finalment, fem una crida a col·lectius i persones a nivell individual a solidaritzar-se amb la nostra lluita. Animem a la gent a compartir aquest article, a compartir el conflicte al conjunt de la societat per les xarxes socials, a fer-se fotos amb cartells amb el lema SÓN BOMBERS, SEGURETAT SOCIAL JA aixi com, A IGUAL FEINA, MATEIXES CONDICIONS: LABORALITZACIÓ JA!

Tota acció ajuda. Necessitem tota la solidaritat. Aquesta lluita és una lluita del conjunt de la classe treballadora i classes populars en la defensa dels nostres drets més bàsics i per un servei d’emergències professional que cobreixi amb les mateixes condicions d’est a oest i de nord a sud, tot el nostre territori i les necessitats de tothom qui ens necessiti.

  • TOT EL SUPORT A LA VAGA DELS BOMBERS VOLUNTARIS!
  • PROU D’EXPLOTACIÓ I EXTREMA PRECARIETAT EN NOM DE LA VOCACIÓ I L’HEROÏCITAT!
  • LABORALITZACIÓ INTEGRAL DEL COS DE BOMBERS DE LA GENERALITAT:  MATEIXA FEINA, MATEIXOS DRETS!

Imatge: Generalitat de Catalunya; originalment publicada aquí.